2012. december 19., szerda

Az éjszaka dala - egyperces


Erős, melankólikus dal zeng, betöltve a mélységesen magányos, végletekig elgyötört éjszakát. Az énekes csupán egy törékeny kislány, de kora ellenére olyan fájdalmasan őszinte a dala, hogy a fák is susogva hajolnak meg előtte. A madarak halkan kísérik, nem merik felemelni hangukat, nehogy elnyomják a kislány énekét.
Fájdalomról énekel, kínról, ami vegyül a boldogsággal, szavakba és dallamba önti ambivalens érzéseit. A hold megvilágítja könnyekkel áztatott arcát, a csillagok messziről ragyodva próbálják ajkait mosolyra csalni. A dal egyszer csak elhal, ahogy a kislány vékony hangja elcsuklik.
A dal azonban ennek ellenére nem marad abba: minden egyes fűszál ezt dalolja, a fák is ezt susogják, a madarak is ezt csiripelik. Ismétlik neki a dallamot, még a szél is segíti: ütemes nyikorgásra késztet egy-egy nyítva felejtett kaput, a falnak dobál egy-egy szemetet.
Mind átérzik a szenvedését, nem hagyják, hogy egyedül kínlódjon. Szomorú dalukat ismétlik, de minden egyes újrajátszással belecsempésznek egy csöppnyi reményt, esélyt a boldogságra. A lány csak hallgatja őket, és ahogy szíve megtelik az erővel, amit a természet sugároz belé kis nótája által, ő is beszáll az éneklésbe. Utoljára előadják közösen a kis dalt, amely hiába egyezik meg az első variációval, mégis egészen másnak hat. Visszhangzik az éjszakában, fényt hozva a sötétségbe, örömet a fájdalomba, békét az örök harcba. Ember és természet egy pillanatra mintha újra egyesülne, de a dal véget ér. Az éjszaka újra csendes, a madarak hallgatnak. A szél megpihen, a fák újra kihúzzák magukat. De a lány mosolyog. Hálásan, örömkönnyektől alig látva meghajol kis közönsége előtt, majd a dalt halkabban dudorászva indul haza.
(2012.12.19.)

Egy újabb egyperces, amit zene ihletett, méghozzá most EZ a szám :) Most jobban szabadjára engedtem a fantáziámat, mint ilyeneknél szoktam (szerintem legalábbis), így nem biztos, hogy a zenét hallgatva mindenkinek annyira passzolni fog a dallamhoz az egyperces, amit a hatására írtam... bár ki tudja :) Ha furcsa az összhatás, akkor emiatt lesz :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése