2011. november 18., péntek

Zene - egyperces

A zene... egy csodás találmány. Lágy, fülbekúszó dallamával harmóniát teremt a fejben. Van, akinél ez a dallam zongoraszó, van akinél egy hörgő férfihang. De egy a lényeg: sosem a szöveg a lényeg. Előfordul, hogy az ember rajongásában utánakeres, ha idegen nyelvű, esetleg még le is fordítja: végül az eredmény a csalódás. Néha negatív, máskor pozitív irányba. De sosem az énekes által énekelt mondatok, szavak a fontosak, de nemis csak a dallam. Az érzés. Az a hangulat, érzelem, amit benned kelt. Mikor a zene által keltett mag virággá növi ki magát és kinyitja szirmait: nincs annál csodásabb érzés. Szinte száll a hallgató, messze el, egy másik világba. A saját maga által kreált álomvilágba, egy helyre, ami csakis az övé...
És érzi. Tudja, hogy mindez jó, a zene mindig többet ad hozzá: alakítja, formálja a lelkét. Néha kicsit elszomorítja, de abban mi a rossz? Mikor az ember elveszt valamit, legalább megtanulja értékelni az addig olyan természetesnek vélt, most már nem az ő tulajdonában lévő dolgot. Valamint azt sem utolsó szempont, hogy a legokosabb gondolatok ilyenkor születnek: mikor az ember végre a lelkével kezd el látni, és gondolkozik. Nem a naponta többször elismételt mozdulatait végzi, nem válik passzívvá. Érezni kezd.
A zene megerősít, ha bizonytalan vagy: néha a legvégső lökést adja, mintegy segítő kéz lök a helyes irányba. Mert a zene által a szív szólal meg.
Előfordulhat, hogy az általad hallgatott szám meghat; de mindenképpen emlékeztet. Arra, hogy a zenehallgatás milyen gyönyörűséges. Hogy ő a részed, az általad kedvelt stílus már-már tapinthatóan te magad vagy. Mikor hosszú idő után újra hallasz meg egy ismerős ritmust, néha nem is tudod, hol hallottad, de az igen, hogy ismered. Érzed azt az érzést, amit a szám első meghallgatása után érzékeltél, szinte visszajutsz a múlt azon pillanatába.
A muzsika minderre képes. És még többre is: gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint bárki gondolná. Nem csak felszínes, de mély, igaz érzelmeket képes kicsalni az emberekből. Az érzelem pedig meghatározza az embereket- minden egyes pillanatban változtathatnak rajtunk, mi magunk vagyunk az érzéseink...
(2011.06.11.)

2 megjegyzés: